Структура и технология

Фундамент за сглобяема дървена къща

Изграждането на фундамента е основен етап в строежа на вашата къща. Изпълнява се по проект от специализирана бригада.  Фундаментът на сглобяемата къща трябва да бъде изграден най-малко месец преди започване на монтажа. Ивичните основи имат подземна и надземна част, като е препоръчително при равен терен подземната част да е поне 60 см, а надземната – около 50 см и широчина 30-35см. След изкопаване на ивиците се монтира ВиК, Ел захранване на точно определените спрямо проекта места. Следва кофраж, армировка, насип с чакъл, полагане на хоризонтална армировка и заливане с бетон. Задължително условие е фундамента да е идеално нивелиран. Стойността му се определя от квадратурата и от спецификата на терена, като обикновено основата е тънка бетонна плоча с ивични фундаменти под стените.
Ще подчертаем, че при сглобяемите къщи цената на фундаменда е значително по ниска отколкото при монолитните. Това се обуславя от ниското тегло на къщата, което от своя страна не налага дълбоки изкопни работи , ползват се по малко материали, а и разходите за труд са значително по – ниски.

Стени за сглобяема дървена къща

Стените представляват конструкция от третирани срещу инсекти и пожар греди 10х10см и 10х5см облечени двустранно с влагоустойчиви OSB плоскости – съответно отвън 12мм и отвътре 9мм, като разстоянието между двете плоскости се запълва с каменна и минерална вата 5+5 см.
Отвътре на стените и таваните се монтира гипсокартон. За мокрите помещения се използва водоустойчив гипскартон.

Външните фасади се изпълняват с дървена обшивка, фибран и минерална мазилка или американски винилов сайдинг, монтирани върху паропропускащо,ветроупорно фолио.
Дебелината на външните стени може да бъде различна в зависимост от предпочитанията на клиента и проектната документация. Стандартния панел е с дебелина 14 см, което покрива европейските изисквания за нискоенергийна къща.
Дървената обшивка, която използваме е изработена от иглолистен материал. Тя представлява заоблени дъски с размери – дебелина 4см, широчина 12см. Монтира се върху външната OSB плоскост, прикрепена с винтове. Третирана с негорими и UV-защитени лакове в различна цветова гама.

Минерална мазилка е екологично чист продукт, който е устойчив на стареене, температурни промени, атмосферни влияния, влага, плесени и бактерии. Тя може да се мие и се характеризира с висока паропропускливост и ниска водопоглъщаемост. Издръжлива на напукване и механични въздействия и е устойчива на замърсяване. Най-малко 15 години е гаранцията за устойчивост на покритието и цветовете.

Сайдингът е типичен северноамерикански начин на изпълнение на фасадата на сглобяеми къщи. Плоскостите са изработени от поливонилхлорид (PVC), монтажа им е изключително лесен, изискват минимални грижи, лесно се почистват и са издръжливи във времето. Сайдингът може да бъде изработен в различни форми, чрез който се постигат различни ефекти.

Покрив за сглобяема дървена къща

Покривната конструкция за сглобяеми дървени къщи „Кондор“ се изпълнява с ребра и столици. Включва изпълнение на носеща конструкция, хидроизолация и покривно покритие.
Покривът се изпълнява с битумни керемиди, които се поставят върху предварително обработената с 2 мм битумна мушама OSB плоскост на покрива. Отводняването на покрива се извършва посредством PVC улуци и водосточни тръби.
Битумните керемиди (шиндли) са едни от най-популярните покривни покрития напоследък. Те имат експлоатационен живот приблизително 15-17 години. При по-малки денонощни температурни амплитуди животът на керемидите е по-дълъг. Шиндлите са подходящи за покриви с наклон от 10-12° до 90°. Те са 4 пъти по-леки от керамичните керемиди с тегло 8-12 кг/м2, като по този начин позволяват опростяване и олекотяване на покривната конструкция. Битумните керемиди се предлагат в богата гама цветове, като разнообразие има и във формата -овална, триъгълна, трапецовидна, правоъгълна, шестоъгълна.
Основни предимства на битумните керемиди: лесни са за поставяне (монтират се бързо дори и върху покриви със сложна геометрия), имат по-ниски разходи за поддръжка за времето на жизнения си цикъл. Битумните керемиди са с доказано качество при покриви с голям наклон, не се свиват и разширяват при промяна в климатичните условия. Върху един слой битумни керемиди могат да се поставят до два нови слоя.  Издържливи са на ураганни ветрове, не ръждясват и не се изкривяват. При производството им може да се използват рециклирани материали, имат ниска токсичност и ниска вътрешна енергия.